Sov ude - i telt, hængekøje, bivuak eller tarp

Der er mange eventyrlige måder at overnatte på i naturen. Her er en række tips og tricks, fordele og ulemper og gode råd ved henholdsvis hængekøje, telt, bivuak og tarp.
nat i naturen mørke hængekøje

Et knitrende bål, den klare danske nattehimmel, og lyden af naturen omkring en kan være en fantastisk måde at falde til ro på. Uanset årstiden. 

Heldigvis er der mange måder at sove udendørs i den danske natur. I Naturstyrelsens skove må du altid krybe i soveposen, lægge dig til rette i skovbunden og sove under åben himmel.

Man må også altid opholde sig på strandene og i offentlige ejede skove hele døgnet, men du må ikke bare slå dit telt, lave en bivuak eller en slynge hængekøjen ud overalt - hverken i natur der er offentligt ejet eller privatejet.

I telt i naturen

Der er rigtig mange steder, du må slå telt op i naturen i Danmark og overnatte mellem pløkker og barduner.

Ud over ca. 460 campingpladser er der mere end 1.000 primitive lejrpladser, som både private lodsejere, kommuner og Naturstyrelsen lægger naturområder til.

telt med to mennesker

Naturstyrelsen har herudover ”fri teltning” i 275 skovområder. Se mere om fri teltning. Her kan du finde dig en lysning i skoven og slå dit telt op for en nat. Det giver mange muligheder for at planlægge ruter til vandreturen eller cykelturen igennem flotte skovområder og med passende længde. 

Tomas Kolind, naturvejleder og aktivitets-chef for FDF Sletten, fortæller, at det at sove i naturen er en fantastisk måde at lade op på. Han giver også nogle gode råd til, hvordan man skal finde det perfekte telt. 

"Der findes efterhånden utroligt mange typer af telte. Både hvad angår materialevalg, konstruktion og pris. Helt enkelt, kan man sige, hvis du skal købe telt for første gang, så overvej nøje dit behov og vælg så en forhandler af telte, som du umiddelbart har tillid til," fortæller han.

Inden man søger efter det perfekte telt, så fortæller Tomas Kolind, at man bør overveje følgende:

  • Hvor tungt bør teltet være? Skal man eksempelvis bære det i en rygsæk eller på en cykel, så bør det nok ikke være så tungt.
  • Hvor mange personer skal teltet bruges til?
  • Hvilken årstid og dermed vejrforhold skal teltet bruges?
  • Er det vigtigt for dig, at der er fuld ståhøjde?
  • Hvor mange penge vil du bruge på teltet?

Byg din egen bivuak

Er du i områder med fri teltning, er en bivuak en sjov og ny måde at sove i naturen på, hvor du selv skal skabe din egen lille "hytte" for en nat.

Der er flere forskellige måder at bygge en bivuak på.

Du kan enten lave en "pindsvinesøvn", som ikke kræver de store hjælpemidler. Her bruger du nedfaldne grene, gran, blade og lidt snor til at bygge en lille hule, som du kan sove i.

Du kan også bygge den mere klassiske bivuak, hvor du bruger en stor presenning, noget snor og nogle pløkker - og selvfølgelig et træ eller lignende at bygge bivuaken op ad. Det må du gøre overalt i naturen med fri teltning. 

sådan laver du en bivuak

Se illustration og instruktion på læringskort til friluftsliv 

Sov i naturen med en tarp

En tarp er en sjov blanding af en bivuak og et telt.

En tarp slås ud som et telt, men ligner i høj grad en bivuak, så du får fornemmelsen af at sove helt tæt på naturen. Du må sove i tarp alle steder, hvor der er fri teltning i naturen.

Kommer du til en shelterplads, hvor der fyldt op i shelteren, kan en tarp også være god - og let - at have med på tur. 

Kom tæt på naturen i hængekøjen

Er du i kuperet terræn med mange træer, kan det være svært at finde en plads til teltet.

Så kan en overnatning i hængekøje være en sjov og anderledes måde at sove på i naturen. I Naturstyrelsens skove må du gerne sove i hængekøje, så længe du ikke beskadiger træerne.

nat i naturen mørke hængekøje

Du skal nok øve dig i nogle knob, inden du kaster dig ud i det, så den hænger godt fast, og du ikke vågner i jordhøjde midt om natten. Det kan være koldt, fordi der kommer kold luft nedefra, så tænk i et godt underlag i hængekøjen.    

Sov godt og trygt i shelter

Det har aldrig været mere populært at sove i shelters i Danmark. Lige nu er der over 2.000 sheltere, som du frit kan gå ind og booke. Se vores guide til, hvordan du sover i shelter, hvis du er ny i det. 

shelterhygge
Drømmer du om at sove ude, men har ikke prøvet at overnatte i shelter før? Og ved ikke hvordan man lige kommer i gang eller hvad der er vigtigt at huske? Vi guider dig her.