Dark Sky: Fem fine steder at se stjerner

Møn og Bulbjerg er de eneste steder i Danmark, som er udnævnt som Dark Sky Parker. Men nattemørket er også beskyttet mod lysforurening i flere andre områder. Her er fem steder, hvor du kan få en magisk stjerneoplevelse.
Nat i naturen

Mørke er lig med optimale forhold til at studere stjerner, stjerneskud og stjernebillede på himlen. 

Det er dog ikke ligegyldigt, hvor i naturen du er, for jo tættere du er på lys fra byer, bygninger, og trafik, jo mindre klart kan du se stjernerne.

satellit stjerner mørke dark sky
På satellitbilledet over Danmark kan man se, hvor meget lys der er hvor. Jo rødere, jo mere lys.

Møn

Møn og den lille ø Nyord blev i 2017 certificeret af den internationale organisation Dark Sky Association som en såkaldt Dark Sky Park. Bulbjerg i Thy fulgte efter i 2023. Det vil sige, at det er områder, hvor lysforureningen er så lav, at nattemørket er ekstraordinært og dermed giver optimale forhold til at studere stjernehimlen.

Møn og Bulbjerg er dog ikke de eneste steder i Danmark, hvor lysforureningen er minimal. Flere andre områder har også så tæt et nattemørke, at ansøgningen om at komme med i det fine selskab er på tegnebrættet.

Mandø

Den lille ø mellem Fanø og Rømø vest for det sydlige Jylland er endnu ikke officielt certificeret som Dark Sky Park, men intentionen er der, for øen er et af de mørkeste steder i Danmark.

For at opnå certificeringen har Mandø gang i flere initiativer, blandt andet er der intet gadelys på øen om natten, og der er blevet uddannet otte stjerneguider, som du kan tage på tur med og lære om fænomenerne på himlen over Mandø.

4 gode råd til stjernekig

Tjek vejret
Det skal være klart, så tag ud på en aften eller nat, hvor det ikke er overskyet, og så vidt muligt hvor månen ikke er fremme. 

Medbring kikkert
Tag kikkerter og/eller teleskoper med, så du kan se tingene på himlen tydeligere. Jo mere lysfølsom den er, jo bedre. 

Tag varmt tøj på
At kigge på stjerner er en stillesiddende aktivitet, så tag varmt tøj på eller med, samt noget at sidde på og eventuelt kaffe eller kakao. 

Giv øjnene tid
Dine øjne er ikke vant til at se i mørke, så det vil tage 15-20 minutter at få fuldt nattesyn. Undgå at tænde en lommelygte på fuld styrke - brug i stedet en lygte med rødt lys. 

Anholt

Foreningen Dark Sky Anholt arbejder hårdt på at lande et Dark Sky certifikat til øen, som på grund af sin placering midt i Kattegat også er blandt de mørkeste steder i Danmark.

Godt og vel 80 procent af Anholt består af “ørken” - et landskab med klitter, strand, kun meget lidt bevoksning og ingen beboelse og dermed lys. Ørkenen er af samme grund et af de bedste steder på Anholt at opleve nattehimlen.

Tag på tur på egen hånd eller deltag i en af de stjerneture, som foreningen Dark Sky Anholt med jævne mellemrum arrangerer.   

Samsø

Ligesom på Anholt er der også på Samsø så lidt kunstigt lys, at øen har mulighed for at blive officielt certificeret som Dark Sky Park. Nærmere bestemt den nordlige del af Samsø, hvor den eneste faste lysforurening kommer fra et fyr knapt 22 kilometer væk.

Foreningen bag initiativet arrangerer ind imellem mørkerelaterede ture, men derudover kan man sagtens selv tage varmt tøj på og noget varmt at drikke med og begive sig ud til Nordby Bakker og se på stjernerne på himlen.

Thy

Når man ser på et kort over lysforureningen i Danmark, er det tydeligt, at den jyske vestkyst med sine store naturområder og få større byer stikker ud som særligt mørke steder. Det betyder, at stort set alle vegne langs vestkysten er chancen for at se stjerner stor.

I Thyligger også Dark Sky Park Bulbjerg omkring fuglefjeldet Bulbjerg i Jammerbugten. Her er mørket så tæt, at hvor man over en af Danmarks større byer kan se 20-30 stjerner, er antallet for stranden nær Bulbjerg i omegnen af 2.000-3.000.

Gå en aftentur på strækningen mellem Lildstrand og Bulbjerg og oplev på klare aftener synet af Mælkevejen.  

Brorfelde Observatorium

En ting er at se stjerner direkte under åben himmel og med egne øjne - en anden er at have adgang til en stjernekikkert og mulighed for at se stjerner, selv når det er overskyet.

Det kan man for eksempel på Danmarks største observatorium, Brorfelde Observatoriet på Midtsjælland.

Her kan man booke tid til en af de særlige stjerneaftener, hvor man får et introduktionskursus i stjernehimlen og med kikkerter og stetoskoper får lov at nærstudere fænomenerne på himlen. Er det overskyet, åbner Observatoriet for et planetarium.

Det er også muligt at booke en overnatning i Brorfeldes stjerneshelters - shelters med tag af glas, så du kan ligge lunt og godt i din sovepose og være på stjernetur.

stjerner mørke nat
Når mørket falder på, bliver himlen til et tæppe af blinkende stjerner, og det er en stor oplevelse at betragte dem. Men hvordan forbereder man lige sådan en tur, så man får mest ud af det? Her er ni gode råd til stjerneturen i aften- eller nattemørket.