Få sanserne i spil

Om natten ser vi ikke ret godt og er tvunget til at bruge vores andre sanser i højere grad. Det er fantastisk at udnytte det til at opleve verden på en helt ny måde - her er to aktiviteter til sanserne.
mørkeleg

Tag på sansetur i mørket

Det skal I bruge: En skov, et langt reb/snor, mindre snor/sejlgarn, evt. bind til øjnene og en lommelygte.  

Hvis du er den, der arrangerer legen, skal du, mens det er lyst, føre en snor rundt mellem stammerne i en skov. Vælg en skov, hvor der er god plads, så deltagerne ikke kommer til at gå ind i træerne, når de skal bevæge sig mellem dem i mørket. 

Snoren skal bindes stramt om træerne, nogle steder højt (dog ikke så højt, at man ikke kan nå), andre steder lavt - og ind imellem på snoren kan du hænge små overraskelser, som deltagerne skal gætte. Det kan være for eksempel være grankogler, sten eller noget spiseligt, som deltagerne kan guffe i sig efter legen. 

Når det er blevet mørkt, starter deltagerne legen. De må ikke bruge lommelygter, men skal følge snoren rundt ved at bruge følesansen. 

Deltagerne skal undervejs lægge mærke til dufte og lyde samt ting, der er bundet på rebet. Tal bagefter om det - havde alle den samme oplevelse?  

Bagefter kan de/I eventuelt tage den samme tur rundt mellem træerne, men med lommelygten tændt eller i dagslys for at se hvor stor forskel, der er på en tur, hvor man ikke kan se noget, og på en, hvor synssansen er fuldt aktiv.  

Tegn et lydkort 

Når man ikke kan se noget, lægger man meget mere mærke til det, man kan høre: vinden i træerne, puslen i krattet osv. At høresansen pludselig bliver aktiveret meget mere, kan bruges til at lave en leg, som både børn og voksne garanteret vil synes er sjov.

Det skal I bruge: Papir, blyant, lommelygte og varmt tøj.

Sæt dig et sted i mørket med et ark papir foran dig. På arket tegner du et kryds i midten, som symboliserer dig og der, hvor du sidder. 

Sluk lommelygten, så du sidder i fuldstændig mørke, og lyt så til lydene omkring dig. Når du hører en lyd, forsøger du at identificere, hvad det er - et dyr, en bil, blade der vifter i vinden eller noget fjerde. 

Når du har fundet lyden, tænder du lommelygten og tegner eller skriver på dit stykke papir, hvilken lyd du hørte og i hvilken retning fra dig, den kom. 

Du kan lege legen, så længe du har lyst, men husk udover papir, en blyant og en lommelygte noget varmt tøj og noget at sidde på, så du ikke kommer til at fryse.  

lommelygte nat mørke
Hvad skal man lave i naturen, når det er mørkt? Der er masser af sjove lege at kaste sig ud i, som ikke kræver det store udover lidt gå-på-mod. Her er fem ideer, som hele familien kan være med til.