Lav det perfekte bål

Nat i naturen og bål hænger rigtigt godt sammen. Det er sjovt at lave bålet og hyggeligt at sidde samlet og kigge ind i flammerne. Se her, hvordan I laver det perfekte bål.
nat i naturen bål mørke

Intet bål uden brænde

Saml en masse tørre grene, pinde og kvas. Husk kun at tage det, som ligger på jorden eller er dødt - det er ikke tilladt at klippe eller save fra levende træer.

Når ilden har fat, skal du bruge lidt større brændestykker. Her kan du f.eks. hugge nogle små stykker brænde. Og når der så er gang i bålet, skal de store stykker på.

På mange bålpladser findes der allerede brænde til fri afbenyttelse, men I kan også købe en pose brænde på tankstationen eller i havecenteret og tage med. Så er I sikre på at have noget at holde gang i bålet med.

Byg det perfekte bål 

Der findes forskellige måder at lave et bål på. Det mindst almindelige er pyramidebålet.

Her bygger du et bål formet som en pyramide, hvor det mindste brænder ligger inderst. Hvis du gerne vil lave et større bål, anbefaler vi pagodebålet. Det bygger du ved at lægge brændestykkerne i en firkant rundt om optændingsmaterialet, som du kan bygge i flere lag. Læg brændestykkerne, så hjørnerne krydser hinanden. På den måde kommer der luft mellem brændet, så bålet kan få luft og brænde bedre. 

bålguide forskellige typer af bål

Lav din egen bålpose 

Med en bålpose kan man hurtigt og nemt få stablet et bål på benene. Posen kan være lavet af forskellige former for materiale – det vigtigste er, at du altid har optænding lige ved hånden. Lad børnene være med til at fylde posen og lær dem om de forskellige træsorter – hvilke sorter brænder bedst?

infografik med reglerne om bål

Du skal bruge:

  • Tændstikker evt. i vandtæt beholder
  • Birkebark – genialt til optænding
  • Ildstål eller brændglas
  • Et par kartoffelskrællere disse kan både bruges til at lave spåner til optænding, til at snitte pinde og under madlavning
  • Granris – små bolde at de tynde, tørre grene nederst på grantræet
  • Et par optændingsblokke eller briketter
  • Strimler af avispapir
  • Stearin-”bomber” – dvs. avispapirsstrimler, der er dyppet i stearin og krøllet lidt sammen. Det er godt til optænding – især i vådt vejr
  • En smule hugget optændingsbrænde eller spåner

Medbring eventuelt også økse og sav til bålpladsen, hvis ikke der er hugget brænde på forhånd. Husk koldt vand til forbrændinger. Håndsprit og sæbe er også godt, hvis du skal lave mad over bålet. 

Hvor må I tænde bål? 

Du må tænde bål på stranden og på de officielle bålpladser i naturen. Dem finder du på udinaturen.dk. Åben ild kan være brandfarligt, så følg guiden her: 

Hvad skal jeg lave på bålet? 

Det er næsten kun fantasien, der sætter grænser for, hvad man kan lave af lækre ting over ild i naturen. Se nogle af vores favoritter her. 

foto af bål med rist over og knækbrød der bages på risten
Snobrød er det oplagte at lave på bål, men vidste du, at du også kan lave pandekager, pizza, risotto, fisk og en masse andet over ild? Vi guider her til en række lækre retter på bål.