Find gode bålopskrifter

Snobrød er det oplagte at lave på bål, men vidste du, at du også kan lave pandekager, pizza, risotto, fisk og en masse andet over ild? Vi guider her til en række lækre retter på bål.
foto af bål med rist over og knækbrød der bages på risten

Pizza på bål 

Omdan bålstedet i haven eller skoven til et pizzeria med sprøde, velsmagende skovpizzaer. Det er udfordrende og ikke mindst supersjovt. 

Til 20 små pizzaer

50 g. gær
1 liter lunkent vand
3 spsk. salt
800 g. fuldkornshvedemel 
600 g. italiensk hvedemel

(Er den helt gal med tid, vejr eller tålmodighed kan de svenske runde polarbrød bruges som bund).

Sådan gør du

Rør gæren ud i vandet og bland olie og salt i. Tilsæt melet lidt af gangen. Først det grove mel og derefter hvedemelet. Ælt dejen godt og længe og lad den hæve i 1-2 timer (gerne mere). Ælt dejen igennem igen. Skal det være portionspizzaer, som børnene er med til at lave, kan du forme nogle små, runde boller. Skal pizzaen laves i skoven, kan du eventuelt ordne dejen derhjemme inden afgang. 

Steg pizzabunden i rigeligt olie på en bålplade. Idet pizzabunden vendes, lægges fyldet på. Efter 5 minutter på hver side er pizzaen færdig. 

Fyld

Du kan komme hvad som helst på din pizza. En god idé er at bruge naturen – evt. drys pizzaen med skvalderkål, brændenælde, løgkarse eller lignende. 

Små æggekager på bålpander

Pisk æg, 1-2 pr. person alt efter hvor sultne i er. Skal I transportere æggene langt til en bålplads kan I købe æg på flaske eller slå dem ud i en tæt beholder hjemmefra. Har du en rest kogte kartofler, et par tomater eller champignon, er det helt perfekt at putte i.

Derudover skal du bruge æg, salt og en håndfuld grønne urter og en bålpande, gerne en lille pandekage-pande.

Pandekager på bål 

Stort set alle elsker pandekager, og har du en pande beregnet til bål, kan du lave pandekage over bål så let som ingenting.

Til 10 pandekager

175 g. mel
3 spsk. sukker
1 vanilje stang eller 1 tsk. vaniljesukker
3-4 æg
4 dl mælk
Smør til stegning

Pandekage over bål

Sådan gør du 

Pisk det hele sammen i en skål med en håndmikser. Smelt lidt smør og olie på bålpanden. Når panden er varmet op, steges pandekagerne på begge sider. Tag dem af panden, når de er blevet flotte lysebrune.

Fyld

Nutella og bananer eller sukker og citron. Hvis årstiden er til det, kan du samle bær i skoven og drysse over dine pandekager – eller du kan lave en marmelade. 

børn rister skumfiduser på et bål
Nogle gange har man lyst til lidt sødt på turen ud i naturen eller mens man venter på, at bålmaden bliver færdig. Her er fire ideer til gode snacks over ild, som både børn og voksne vil elske.

Bålrøget fisk 

Fisk kan hjemmerøges i en gryde over bål. Det eneste, du skal skaffe udover en velegnet fed fisk, for eksempel sild, ørred, laks eller hellefisk, er bøgesmuld til røgningen. Smuld til røgning skal være fra løvtræer og må ikke være lavet med motorsav. 

4 stk fisk, fx laksefileter med skind
2 spsk rørsukker
2 spsk havsalt
peber
1 l bøgesmuld

Sådan gør du

Mariner fisken med sukker og salt en halv dags tid i køleskab. 
Når bålet er tændt, lægger du et tyndt lag bøgesmuld i en tykbundet gryde. Stil gryden over bålet, og varm op, til smuldet begynder at ryge. Gryden skal derefter stå i passende afstand fra bålet, der skal ikke gå ild i bøgesmuldet, men det skal stadig ryge. Dup salt og sukker af fisken, og læg dem på en rist eller i en sigte af stål hen over gryden, men uden at det rører bøgesmuldet. Læg låg på gryden, og lad fisken røge i 20-25 min. 

Bålgryde hænger over bål

Risotto med forårsgrønt

Risotto er nemt at lave på bål, hvis I har en stor bålgryde eller wokpande – det kræver et godt bål med stabil varme noget tid, men til gengæld er det en god ret, der mætter meget. Hæng gerne gryden eller panden på et stativ med snor eller kæde til gryden, så den hænger et stykke over ilden.  

350 gr risottoris
1 finthakket løg
Olivenolie
2 glas hvidvin
1 ½ liter hønse- eller grøntsagsbouillon (kogt vand kan medbringes på termokande og tilsættes lidt efter lidt).
Grøntsager: ærter, små gulerødder, grønne asparges, squash, porrer eller hvad du nu finder
100 gr parmesanost
Salt og peber
Friske brændenældeskud, plukket med handsker og blancheret (overhældt med kogende vand fra termokanden) og hakket.  

Sådan gør du

Svits løgene i olien og tilsæt ris, lad det stege et par minutter og tilsæt hvidvin, lad det dampe af. Tilsæt bouillon lidt efter lidt efterhånden som risene suger væsken. Tilsæt grøntsagerne efterhånden – dem med længst kogetid først – og bland revet parmesan, salt og peber i risottoen og evt. brændenældeskud. Når risene er tilpas kogte kan der serveres, evt. med bålristet brød til.

Knækkere med fetacreme

25 små sprøde knækbrød

100 g. hvedemel
¾ dl rapsolie
1 dl vand
½ dl havregryn
½ dl hørfrø
½ dl solsikkekerner
½ tsk bagepulver
1 tsk salt
1 tsk ramsløg eller andet krydderi

Sådan gør du

Bland ingredienserne til knækbrødet sammen, og ælt det godt sammen. De tørre ingredienser kan blandes hjemmefra (eller dejen kan laves helt og medbringes. Tril dejen til små kugler (som cherrytomater) og mas dem helt flade til små runde knækbrød. De skal være så tynde som muligt, men store nok til at det er muligt at bage dem på en rist over bålet og vende dem med en paletkniv. , der ikke skal laves alt for tynde, hvis du bager dem på en rist over bålet. 

Fetacreme

100 g græsk jogurt
100 g feta
50 g let ristede valnøddekerner
2 spsk persille, løgkarse eller andet grønt
2 spsk olivenolie
Salt og peber

Bland det hele sammen i en skål til en cremet dip til knækbrødene.

Mens-du-venter-brød

Bålmad kræver tålmodighed og det kan være godt med lidt til at stille sulten undervejs.

Til 4 personer

4 hvedetortillas
2 dl revet mozzarella
1 lille løg
Ramsløg eller peberrod eller pesto

Sådan gør du

Fordel osten over halvdelen af jeres tortillas, hak løg og ramsløg eller peberrod eller smør pestoen på og læg den anden halvdel af tortillaerne ovenpå. Pres dem let sammen og læg dem på en rist over bålet til osten er smeltet. Træk dem over på et skærebræt el. og skær dem ud i ”lagkagestykker”. Drys evt. grønne urter over.

nat i naturen bål mørke
Nat i naturen og bål hænger rigtigt godt sammen. Det er sjovt at lave bålet og hyggeligt at sidde samlet og kigge ind i flammerne. Se her, hvordan I laver det perfekte bål.