Fem sjove lege i mørket

Hvad skal man lave i naturen, når det er mørkt? Der er masser af sjove lege at kaste sig ud i, som ikke kræver det store udover lidt gå-på-mod. Her er fem ideer, som hele familien kan være med til. 
lommelygte nat mørke

Lommelygte natur-tur

Det er godt for børn at blive trygge ved mørket og blive vænnet til, at mørket er helt naturligt og sjovt at være i. Sanserne skærpes på en helt anden måde og I vil høre, se og mærke på en anden måde end i lys.

Gå en tur, langsomt og roligt, gennem mørket med lommelygter. Tal om, hvad I ser, når lygten er tændt. Hvad ser I oppe, nede, ved siden af? Og hvad kan I se, når I slukker lygten? Og har haft den slukket et stykke tid.  

Tag refleksveste på - det giver en ekstra dimension til, hvad man ser. Og medbring gerne noget varmt at drikke. Det er hyggeligt for alle. 

natbingo mørke nat
En rigtig sjov måde at opleve natten på er at spille natbingo. Print bingo-pladen her og se, om I kan finde alle oplevelserne.

Lygten i spanden 

Den gamle leg “dåseskjul” kan også leges i mørke. Den går helt simpelt ud på at stille en spand et sted i mørket med en lygte i, som det gælder om at smide sedler i - uden at blive fanget af den af deltagerne, som (på skift) er fangevogter.

I kan lave den i hold, hvis I er mange, men i princippet behøver man bare være to, hvor den ene er fangevogter, og den anden skal forsøge at komme forbi vogteren og smide sedler i spanden.  

Hvor langt der skal være mellem basen, som deltagerne løber fra, og til spanden, bestemmer I selv, men jo længere der er, jo sjovere er legen, for så har man større chance for at snige sig forbi fangevogteren. 

Refleksleg

Refleksleg kan foregå både i haven, i skoven eller i en nærliggende park.

Hæng reflekserne op, og send børnene ud med en lygte for at finde frem til dem.

Forsyn eventuelt reflekserne med bogstaver eller tal, eller tegn et omrids af refleksens form, og lav en ’bankoplade’. Så er det muligt at holde styr på, hvor mange reflekser man har fundet.

Det er spændende for børn at bevæge sig i mørket. Kroppen bliver varm, og det er også godt for deres balance, fordi de skal orientere sig på en anden måde ved at mærke sig frem med fødderne og nattesynet. 

Illustration af reflekser der lyser op i mørket.

Lanternefest

Noget af det, der er ekstra hyggeligt, når det er mørkt, er lanterner, der lyser op.

Inden det bliver helt mørkt, laver I lygter af mælkekartoner, glas eller roer. Det gør I ved at skære vinduer og døre i, hvis I laver dem af mælkekartoner. Tegn eventuelt mønsteret op inden du skærer. Skær også et hul i toppen og sæt lidt ståltråd fast, så du kan bære lanternen. 

Når I kommer ud i mørket, sætter I et lys ind i lanternen, og så er I klar til at gå en tur. ​​​​​

Det smukkeste er at gå i en lang slange gennem skoven og synge. For eksempel lanternesangen: »Lanterne, lanterne, sol og måne og stjerne. Skinner højt dit lys, skinner højt dit lys, skinner højt din lille lanterne.«

Mørkegemmeleg

Find et sted med lidt træer og buske.

Vælg en, der skal være fanger, som tæller til 20, i mens de andre gemmer sig.  Nu skal fangeren finde de andre - med eller uden lommelygte. Når fangeren har fundet en person, skal han/hun sige navnet højt og hvis navnet er rigtigt, er personen ude af legen.   

Når fangeren har fundet alle, er legen slut, og en ny person kan blive udnævnt til fanger. 

Prøv også at lege dåseskjul i mørke. 

børn rister skumfiduser på et bål
Nogle gange har man lyst til lidt sødt på turen ud i naturen eller mens man venter på, at bålmaden bliver færdig. Her er fire ideer til gode snacks over ild, som både børn og voksne vil elske.